Welkom op de pagina van Transitie Groen
Hoe duurzaam is een groen dak?
Een groen dak wordt steeds populairder en biedt veel voordelen op het gebied van milieu, beleving en duurzaamheid. De planten zijn bijvoorbeeld goed voor de omgeving omdat ze CO2 gebruiken en omzetten naar O2. Daarnaast halen ze fijnstof uit de lucht. Op deze manier kunnen ze luchtkwaliteit in jouw omgeving sterk verbeteren. Maar hoe duurzaam is een groen dak nu eigenlijk? We vertellen je er alles over!
Lees verder onder het invulformulier. U ontvangt geheel vrijblijvende en gratis informatie over groene daken na het invullen van het formulier.
Sedum als isolatie van je woning of gebouw
Door zijn dikke en robuuste vegetatielaag biedt een sedum dak een extra isolerende barrière die helpt om de temperatuur binnen constanter te houden. Zo is er in de zomer bijvoorbeeld minder behoefte aan airconditioning, omdat de woning beter geïsoleerd is en langer koel blijft. In de winter wordt er vanwege de hoge isolatiewaarde bespaard op stookkosten. Deze thermische regulatie draagt bij aan een aanzienlijke reductie van de energievraag van het gebouw, wat niet alleen leidt tot lagere energierekeningen, maar ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
Groen dak goed voor de levensduur van je dak
Een groen dak zorgt niet alleen voor een betere isolatie van de woning, maar verlengt ook de levensduur van het dak. Het sedum houdt namelijk de schadelijke invloed van wind, water en zon tegen. Deze natuurlijke bedekking helpt de temperatuurschommelingen op het dakoppervlak te verminderen, wat resulteert in minder uitzetting en samentrekking van de dakmaterialen en daardoor ook minder slijtage. De dakbedekking gaat wel twee tot drie keer langer mee wanneer het bedekt is met groen!
Sedum als natuurlijke waterregulatie
Een sedum dak is water regulerend en biedt een efficiënte oplossing voor het beheer van regenwater, vooral tijdens periodes van overmatige regenval. De groendaken helpen om overstromingen voorkomen en om de omgevingstemperatuur te verlagen. Hier is hoe een sedum dak stapsgewijs water opvangt en reguleert:
Opname van regenwater: Wanneer er hevige regenval optreedt, absorberen de sedum plantjes en de onderliggende substraatlaag het overtollige water. Deze natuurlijke sponswerking helpt om de onmiddellijke afvoer van regenwater naar rioleringen te verminderen.
Vertraagde waterafgifte: Na de opname houdt het sedum dak het water vast binnen zijn structuur. Het water wordt vervolgens langzaam afgegeven aan de omgeving.
Verdamping: Door het proces van verdamping draagt het sedum dak bij aan de verlaging van de omgevingstemperatuur.
Verhoogde biodiversiteit
Last but not least is een groen dak ook nog eens heel goed voor de biodiversiteit. De diverse plantensoorten op een sedum dak bieden niet alleen kleur en leven aan het dak zelf, maar trekken ook vogels, vlinders, bijen en andere insecten aan. Zo levert jouw sedum dak een waardevolle bijdrage aan het herstel en behoud van de biodiversiteit!
Benieuwd naar de mogelijkheden om je woning duurzaam te isoleren met een groen dak? Vul dan het bovenstaande formulier in voor vrijblijvende en gratis informatie.