Welkom op de pagina van Transitie Groen
Stroom opslaan met een thuisbatterij
Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je deze ‘extra’ stroom opslaan met een thuisbatterij. Een thuisbatterij is een accu gemaakt van moderne Lithium batterijen. Deze slaat zelf opgewekte stroom op voor later gebruik.
Lees verder onder het invulformulier. U ontvangt geheel vrijblijvende en gratis informatie.
Thuisbatterij: alles wat je wil weten.
Je kunt de bewaarde stroom gebruiken op momenten dat je zelf te weinig opwekt, bijvoorbeeld op een bewolkte dag.
Met zonnepanelen en een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het energienet. Je neemt minder stroom af van het energienet én levert minder terug. Je gebruikt de stroom die je opwekt dan meer zelf. Zonder batterij 30% eigen gebruik, maar met batterij 60%. Een groot voordeel is dat u niet voor de kosten (2 x) komt te staan voor het terugleveren en het opnemen van stroom via het stroomnet.
Thuis je eigen stroom opslaan voor gebruik op een later moment.
Met een thuisbatterij kan je stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Dan heb je op dat moment dus geen stroom nodig van je energieleverancier. Klinkt goed! Maar hoe interessant is dat nu al? En wat betekent dat voor de toekomst?
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is eigenlijk niet anders dan een grote oplaadbare batterij. Daarmee kan je de opgewekte stroom van je zonnepanelen opslaan om op een later moment te gebruiken. Gemiddeld gebruik je 30 tot 50 procent van die stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent.
Het ligt aan je stroomverbruik en de grootte van de thuisaccu hoe lang je zonder stroom van het energienet kan. Bij sommige thuisbatterijen is dat uren, maar er zijn ook thuisaccu’s die je zelfs dagen van stroom voorzien.
Wat kost een thuisbatterij?
Ook de kosten hangen af van de specifieke accu: welk type en hoe groot. Een vuistregel voor kosten van een thuisaccu is € 750 per 1 kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit. Een thuisbatterij van 5 kWh kost dus zo’n € 3.750. Daar komen nog wel installatiekosten bij. Bij de aanschaf van een thuisbatterij kun je, net als bij zonnepanelen, de btw terugkrijgen. Een verkapte korting van 21%, al adverteren veel aanbieders al met die ex. BTW-prijs.
Thuisbatterij opladen zonder zonnepanelen.
Wil je je thuisbatterij met zonnepanelen opladen, dan heb je natuurlijk zon nodig. Dat is in Nederland niet vanzelfsprekend! Met ‘n beetje geluk gebruik je een groot deel van de lente en zomer zelf opgewekte stroom dankzij een thuisaccu.
Wat als de zon niet schijnt óf als je geen zonnepanelen hebt? Je kan je thuisbatterij opladen als de stroom van het energienet het goedkoopst is. Bij een vast of variabel contract kan dat het dal-of nachttarief zijn. Dat scheelt vaak niet zo veel.
Het is voor de zonnepaneelbezitter steeds interessanter om stroom in een thuisbatterij op te slaan. Hoewel de salderingsregeling nog bestaat, rekenen veel energiemaatschappijen terugleverkosten voor zonnepanelen. Je betaalt dan om stroom terug te leveren aan het net. Het wordt daardoor interessanter om zoveel mogelijk of het liefst zelfs al je zonnestroom zelf te verbruiken.
Daarnaast wil het kabinet tussen 2024 en 2030 een steeds lagere vergoeding geven voor het terugleveren van stroom. Dat betekent mogelijk dat er wél gunstige regelingen komen voor thuisbatterijen. Vergelijkbaar met buurlanden die helemaal geen salderingsregeling kennen en wel subsidie geven voor thuisaccu’s.
Vul het bovenstaande formulier in en ontvang vrijblijvend en gratis informatie.
Deel ons op social media en maak kans op een VVV cadeaubon.